top of page

SERMI certificering

Vanaf 1 april 2024 hebben alleen personen en bedrijven met een SERMI-certificaat blijvende toegang tot beveiligingssoftware van voertuigen. Zorg ervoor dat u op tijd uw certificering aanvraagt.

Wat is SERMI?

 

SERMI staat voor “Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information” Dit certificaat vervangt de losse toegangen tot beveiligingssoftware van alle automerken. SERMI is een certificaat dat onafhankelijke bedrijven (auto-, schadeherstel, camper, achterafmontagebedrijven nodig hebben om na 1 april 2024 te mogen werken aan software die te maken heeft met diefstalpreventie.

 

Is SERMI verplicht?

 

Nee, niet alle autobedrijven zullen te maken krijgen met SERMI. Hoewel SERMI-certificering optioneel is, is het cruciaal voor autobedrijven die specifieke taken willen uitvoeren.

 

De SERMI-certificering is verplicht voor werkzaamheden aan de voertuigelementen die over dezelfde ECU lopen als de startonderbreker. Dit is bij veel programmeringen met de J-Rex het geval. Het is bijvoorbeeld al zo dat bij sommige merken voor het inleren van een trekhaak het SERMI-certificaat verplicht is i.v.m. het aansturen van de knipperlichten.

 

Zonder SERMI-certificaat zijn onder andere software-updates op anti-diefstal gerelateerde onderdelen verboden, evenals het resetten van de service-indicator van een voertuig met secure gateway. Het kan in dat geval voorkomen dat wij bepaalde services niet voor u kunnen uitvoeren als u niet over de certificering beschikt.

 

Maakt u gebruik van de J-Rex?

 

Maakt u gebruik van onze remote services met de J-Rex? In het SERMI proces is bepaald dat zowel de monteur in de werkplaats (de zogenoemde Independant Operator IO) als de Remote Specialist (RSP) over een certificaat dienen te beschikken. Het is dus belangrijk dat u voor één of meerdere medewerkers een SERMI certificering aanvraagt.

Online Autodiagnose partners zorgen ervoor dat alle eigen RSP’s over de certificering beschikken.

Zonder SERMI-certificaat zijn onder andere software-updates op anti-diefstal gerelateerde onderdelen verboden, evenals het online bestellen van deze onderdelen en het resetten van de service-indicator van een voertuig met secure gateway.

Zonder certificering is het na 1 april niet mogelijk om bepaalde

tickets aan te maken via partners van Online Autodiagnose

 

Wat kunt u voor uw aanvraag voorbereiden?

 

Vraag voor de medewerkers die u wilt certificeren voor SERMI alvast een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan. Bij de VOG aanvraag vinkt u de volgende items aan: 11, 12, 13, 41 en 61.

 

Een VOG kunt u aanvragen bij het Ministerie van Justitie. Let op: de aanvraag voor een VOG kan tot 4 weken duren! Zorg dus dat u zo snel mogelijk de VOG’s voor uw medewerkers aanvraagt.

Naast de VOG zijn de volgende zaken van belang om in acht te nemen voor uw bedrijf:

 

  • Aantoonbaar werkzaam in de automotive sector

  • Aansprakelijkheidsverzekering is geregeld

  • Getrainde medewerkers in dienst (autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als monteur)

  • Geen reclame of verkoop activiteiten voor producten of diensten die de emissie van voertuigen aanpassen (inclusief motortuning)

 

Medewerkers moeten persoonlijk een certificaat aanvragen, maar dit is afhankelijk van de goedkeuring van het bedrijf. Werkgevers moeten zelf ook een SERMI-certificaat hebben voordat medewerkers dit kunnen doen.

Waar kunt u de certificering aanvragen?

 

De aanvraag dient gedaan te worden bij een zogenaamde certificeringsinstantie (CAB). Er zijn op dit moment meerdere instanties aangewezen die de certificering voor u kunnen verzorgen. Voor België is KIWA Nederland de aangewezen CAB.

bottom of page